Escollir el material i el color de l’encimera és una decisió important perquè és un element clau i molt visible en una cuina. Pots trobar al mercat una gran varietat de materials naturals o artificials, de colors i textures diversos per a poder-los combinar amb els mobles de cuina. Les característiques de cada material varien i s’han de tenir en compte diversos factors: resistència, preu, estètica, funcionalitat, neteja, manteniment, etc.
Per escollir una encimera el primer que has de tenir clar és el gruix (normalment de 2-4cm) i la profunditat (mínim de 70 cm). Segons el material que escullis i l'estètica que vulguis obtenir, hauràs de decidir el gruix adequat.
Per escollir una encimera el primer que has de tenir clar és el gruix (normalment de 2-4cm) i la profunditat (mínim de 70 cm). Segons el material que escullis i l’estètica que vulguis obtenir, hauràs de decidir el gruix adequat.
El pressupost per a calcular el preu de l’encimera, se sol fer mesurant els metres linials i multiplicant-los pel preu del material. A més, cal afegir-hi els costos de manipulació addicional, com per exemple, fer els forat per la pica o els endolls, si es es col·loquen frontals del mateix material.
A les cuines catalanes, els materials més utilitzats són el granit, el marbre i, darrerament el de quars compacte, tipus Silestone o Compac. Però hi ha d’altres materials que enumerem en aquest llistat:
Diferents Tipus d'Encimeres de Cuina
Encimeres de laminat
És un material econòmic. Format per un compost de restes de fusta premsada recobert amb una capa plàstica de colors i imitacions de textures molt variat. Poc resistent al calor i a productes abrasius. Sensible també a la humitat. Ideal per a pressupostos ajustats. Per a més informació visita la web de Formica. Neteja: utilitzar detergent líquid. Esvandir amb aigua.
Encimeres de quars
És un material artificial format per resines i quars. Molt compacte i dur. Resiteix perfectament l'aigua i els cops, tot i que s'ha d'anar en compte amb les altes temperatures. Molt utilitzat actualment per la seva versatilitat i estètica. Gran quantitat de tonalitats i textures impossibles d'aconseguir amb d'altres materials com el granit o el marbre. Es neteja amb falicitat i no requereix manteniment. Les marques més conegudes que el comercialitzen són Silestone i Compac. Neteja: es neteja amb facilitat amb aigua i detergent amb PH neutre. Evitar el lleixiu.
Encimeres de granit
Es tracta d'una pedra natural molt present a les cuines, de gran duresa i resistència als cops i als abrasius. Són molt sofertes i difícils de ratllar. Però cal anar en compte amb les taques, sobretot d'oli, perquè poden penetrar als seus pors permanentment. És molt resistent a la humitat i al calor, no l'afecta el contacte amb els recipients molt calents. Es pot triar entre una gran varietat de tonalitats. Neteja: utilitzar sabor líquid. Per a taques persistents aplicar una barreja d'aigua i bicarbonat, deixar actuar i retirar.
Encimeres de marbre
Com el granit, també és una pedra natural. D'estètica molt elegant i amb moltes opcions. Resisteix perfectament el contacte amb altes temperatures i a l'humitat, però no és tan resistent com el granit als cops forts i pot arribar a perdre brillantor amb l'ús. Tampoc és massa amic dels àcids o abrasius i s'ha d'anar més en compte per netejar-lo. Neteja: utilitzar sabor neutre. Evitar elcontacte amb àcids, llimona o vinagre.
Encimeres de Corian
És un material relativament nou i més car que altres opcions. Es pot moldejar amb facilitat i permet, per exemple, unir l'encimera i la pica en una sola peça, sense juntes. És molt dur i no es ratlla. Molt resistent a l'aigua i amb una gran varietat d'opcions cromàtiques. Més informació a la web de Corian. Neteja: es neteja amb facilitat amb sabor líquid amb moviments circulars. Esvandir amb aigua.
Encimeres de fusta
Les encimeres de fusta per a cuines són molt elegants, decoratives i donen calidesa a l'ambient. Són una opció vàlida tan en cuines rústiques com en cuines modernes. Existeixen multitut de tons per a escollir. Són de resistència mitjana i és necessari protegir-les amb olis o vernissos per a tapar els pors i evitar que les taques hi penetrin. Sensibles a la humitat, s'han de segellar correctament les zones on l'aigua la pugui afectar. Anar en compte en deixar recipients massa calents perquè poden deixar marques. Neteja: Sabor neutre amb un drap suau. Cada tres mesos aplicar un oli per a tapar la porositat.
Encimeres de rajola ceràmica
Perfecte per a cuines d'ambient rústic. Moltes possibilitats gràcies a la gran oferta de rajoles ceràmiques que existeixen al mercat. Resisteixen perfectament el calor i fàcils de netejar, tot i que les juntes poden representar un problema amb el temps perquè es poden tacar. Neteja: utilitzar detergent líquid. Esvandir amb aigua.
Encimeres d'acer inoxidable
Ideal per a entorns de cuina professionals, tot i que s'ha estés a les cuines domèstiques. D'aspecte estètic industrial i fred. Fàcil de netejar, molt resistent al calor i als abrasius, però es pot ratllar i perdre la brillantor amb el temps. També és més car que d'altres materials. Neteja: els productes abrasius poden afectar-lo. Utilitzar un drap suau i detergent neutre. Unes gotetes d'oli recuperen la seva brillantor.
Encimeres de vidre
No és molt freqüent, però va guanyant adeptes. Si és de qualitat, és resistent al calor, als cops i a les ratllades. Molt decoratiu, amb acabats transparents, opacs o de color. Fins i tot es poden serigrafiar amb imatges. Es pot instal·lar en frontals combinat amb encimeres d'altres materials. Neteja: utilitzar detergent líquid neutre amb un drap suau. Esvandir amb aigua.
Encimeres de ciment o formigó
Són materials molt moldejables que permeten fer formes capritxoses. No és massa utilitzat, perfecte per a aconseguir resultats de dissenys contemporanis, gairebé industrials. S'hi poden afegir additius que li atorguen un aspecte plàstic. És pot pigmentar aconseguint colors variats. Necessita poc manteniment, és resistent al calor i és antibacterià. Neteja: utilitzar detergent líquid. Esvandir amb aigua.
Material | Pros | Contres | Cost* |
Laminat | • Durabilitat • No es taca |
• Sensible a les ratllades • Poc resistent a altes temperatures • S'han de segellar bé a les zones d'aigua • No es pot reparar |
• baix |
Quarz compacte | • Durabilitat • Resistent al calor i humitat • No es taca • Moltes opcions de colors i textures |
• Poc resistent a altes temperatures • No es pot modificar in situ |
• mitjà-alt |
Granit | • Molt resistent a ratllades i cops • Resistent al calor, fins i tot altes temperatures • Moltes opcions de tonalitats |
• Es pot tacar • Els cantells amb formes biselades poden incrementar el preu |
• mitjà |
Marbre | • Estètica elegant • Resistent al calor • Resistent a ratllades • Moltes opcions de tonalitats |
• Poc resistent als cops forts • Pot perdre brillantor • Netejar amb cura |
• alt |
Corian | • Es poden reparar petits danys • No es taca • Es poden integrar piques • Moltes opcions de tonalitats |
• Anar en compte amb altes temperatures • Cost alt |
• alt |
Fusta | • Resistent al calor moderat • Es pot pulir per reparar • Moltes opcions de tonalitats |
• Es pot tacar amb la humitat • Necessita manteniment |
• mitjà |
Ceràmica | • Molta flexibilitat de disseny • Resistent al calor • Es pot reparar |
• Les juntes es poden tacar • Superfície irregular |
• baix-mitjà |
Acer inoxidable | • Durabilitat • Alta resistència al calor • No absorbeix • Es pot integrar amb la pica |
• Es pot deformar pels cops • Aspecte industrial |
• alt |
Vidre | • Resistent al calor • Moltes opcions de tons i textures • Es pot serigrafiar amb imatges |
• Poques empreses especialitzades | • mitjà-alt |
Formigó/ciment | • Molt moldejable en moltes formes • Resisteix el calor • Durabilitat |
• Pot presentar petites esquerdes • Es pot tacar si no està ben protegit |
• mitjà-alt |
*Els preus poden variar pel mateix material depenent del model, qualitat o gruix. |